La setmana passada, diferents professionals sanitaris i en matèria de Qualitat i Seguretat en l’Atenció a la Salut de la Clínica Terres de l’Ebre i de l’Hospital Santa Creu van participar al XXXVIII Congrés de la Societat Espanyola de la Qualitat Assistencial (SECA) que va tenir lloc al Palau de Congressos de la Expo de Saragossa. Sota el lema «Els desafiaments d’avui, la qualitat de demà» aquestes jornades van servir per posar en comú diversos temes d’interès sanitari, entre els quals hi van destacar dues comunicacions orals impartides pels centres de salut tortosins.
Pel que fa a l’Hospital Santa Creu, la infermera responsable de Qualitat i Seguretat, Adoració Aragonés, va ser l’encarregada d’explicar als assistents la presentació sobre «La metodologia LEAN en la millora del procés d’administració de medicació en un hospital d’atenció intermèdia». En aquest simposi també hi van participar les infermeres d’Atenció Intermèdia, Gemma Corominas i Sheila Torres, així com la farmacèutica del centre de Jesús, Neus Monllau.
En aquesta conferència, Aragonés va posar en valor el fet de treballar aquesta situació a través del Value Stream Map (VSM) del cicle de millora continua (PDCA), per tal de dissenyar i planificar un nou procés de millora continua en l’administració de la medicació en un hospital d’atenció intermèdia. A més, també va emfatitzar l’estandardització i ajustament dels horaris de la prescripció mèdica i de l’administració de la medicació, per afavorir la prevenció d’errors de medicació i la millora del temps d’inversió en el procés.
D’altra banda, en quant a la Clínica Terres de l’Ebre, la infermera de Qualitat i Seguretat d’aquest centre, Carme Caudet, va exposar la xerrada sobre «La implantació d’una transferència estructurada de qualitat en pacients quirúrgics». En aquest treball també hi van participar les infermeres i membres de la Comissió de Recerca, Maricel Viña i Rosa Aznar, l’infermer i director d’infermeria, Ramon Escurriola; l’infermer i supervisor de l’Àrea d’Hospitalització i Urgències, Òscar Forcadell; la infermera i supervisora de l’Àrea Quirúrgica, Davinia Bartomeu.
Aquesta comunicació oral té com a objectiu conèixer si es realitza una transferència estructurada de qualitat de pacients quirúrgics entre l’àrea de quiròfan i d’hospitalització. A més, Caudet va comentar que a través d’una implantació d’una transferència estructurada es pretenia estandarditzar l’intercanvi d’informació del pacient, garantint la continuïtat de cures i la seguretat del pacient durant tot el procés assistencial. Així mateix, aquest estudi té com a finalitat garantir la seguretat i traçabilitat del pacient en tot el procés de transferència. Finalment, també va posar l’accent en crear consciència de la necessitat de minimitzar errors per dèficit de comunicació.