Aquesta setmana, en motiu del Dia Mundial de l’ELA, el 21 de juny, l’equip d’A prop Ebre va emetre un reportatge sobre aquesta malaltia, l’Esclerosis Lateral Amiotròfica, així com de l’eutanàsia i la mort digna, anomenat «Viure i morir amb ELA: la recerca d’un procés digne». En aquest documental hi apareixen Ildefons Oliveras, veí de Sant Jaume d’Enveja, pacient d’ELA, i, també, Andrea i Aroa Labòria, filles d’en Martí, un pacient de Campredó que va patir també aquesta malaltia.
Amb tot, A Prop Ebre reflecteix, a més, les figures sanitàries; en aquest cas, Núria Julve, infermera i membre del Comitè d’Ètica Assistencial de Salut Tortosa, i Pau Margalef, metge geriatra de l’equip de PADES. Per la seua banda, Julve exemplifica els criteris que ha de seguir la persona que sol·licita la prestació d’eutanàsia: «La Llei és molt garantista, s’han de complir diferents requisits que són ser major d’edat, viure a l’Estat espanyol i tenir una malaltia terminal o sofrir un patiment fistic o psíquic insuportable». No obstant, aquesta prestació forma part d’un procés, en el qual també s’informa de l’existència d’una alternativa: les cures pal·liatives.
En els darrers anys, s’ha evidenciat un increment de la sensibilització de l’eutanàsia per part de la ciutadania, així com també s’ha detectat una major conscienciació enfront la necessitat d’emplenar un document de voluntats anticipades. Tanmateix, també ha servit per parlar de la mort digna i de les cures pal·liatives. En aquest sentit, Margalef fa constar que cada persona interpreta la mort digna de manera diferent, tot i que hi ha trets comuns. «Tots els pacients fan un balanç de la seua vida, necessiten a la família al seu costat, així com també volen professionals sanitaris que els atenguin i els entenguin», afirma Margalef, «hem de procurar la seua manera d’entendre aquest procés i vetllar per ells, tant els pacients com el seu entorn».