La pera es caracteritza per la seua forma ovalada o arrodonida, una pell fina i la polpa sucosa i dolça. Actualment, existeixen moltes varietats de peres, que poden ser de diferents colors: blanques, grogues, verdes, roges o marrons.
D’aquesta manera, aquesta fruita destaca per la seua aportació de fibra, especialment de tipus insoluble, la qual cosa la converteix en un aliment amb un suau efecte laxant. De fet, conté 2,3 grams de fibra per cada 100 grams. A més, és rica en potassi i vitamina C, així com en flavonoides, compostos antioxidants amb propietats anticarcinogèniques i protectores contra malalties coronàries. També conté lignans, uns fitoestrògens que podrien tenir efectes beneficiosos en la salut vascular i la prevenció de certs tipus de càncer, com el de mama i el de pròstata.
La composició de la pera inclou àcids orgànics, com el màlic i el cítric, que contribueixen a les seves propietats desintoxicants. A més, els estudis epidemiològics suggereixen que una dieta rica en flavonoides i lignans, com la pera, pot estar relacionada amb una menor incidència de càncer en diverses poblacions.