Ahir dijous al vespre, va tenir lloc el lliurament de les Beques Doctor Ferran a la sala del Polvorí del Parador de Tortosa. D’aquesta manera, es van presentar els resultats dels projectes becats en la convocatòria del 2023, així com també es van lliurar les beques Doctor Ferran 2024 i les beques accèssit d’aquesta edició. La iniciativa pretén finançar projectes d’investigació tant per a un grup de recerca d’inici, com un altre de recerca emergent.
En aquesta línia, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la directora gerent de l’Hospital Santa Creu i la Clínica Terres de l’Ebre, Matilde Villarroya, van lliurar la beca Doctor Ferran grup emergent, de 3.000 €, finançada per aquests centres de salut de titularitat municipal, al projecte “Estudi de tendències del tractament antiagregant i anticoagulant en fibril·lació auricular i els resultats de salut a Catalunya”. Aquest estudi va de la mà de la investigadora Clara Beltran Masanés del grup d’investigació GAVINA, i dels investigadors col·laboradors són Zojaina Hernández Rojas, M. Rosa Dalmau Llorca, Carina Aguilar Martín, José Fernández Sáez i Elisabet Castro Blanco.
A més a més, es va atorgar la beca accèssit Doctor Ferran, el segon millor projecte d’Investigació presentat per un grup d’inici, de 1.500 euros, a la infermera de l’Hospital Santa Creu, Elena Juanós, i els investigadors col·laboradors Georgina Casanova Garrigós, Gerard Mora López, Laia Giné Bertomeu i Paula Martí Millán. Aquest estudi mixt tracta la “Influència de las actituds i percepcions de les infermeres d’atenció primària en l’avaluació i abordatge de la conducta suïcida.”
L’objectiu principal de anàlisi de Juancós és explorar la influència de les actituds i percepcions de les infermeres d’atenció primària, de la província de Tarragona, envers la conducta suïcida en l’avaluació i abordatge d’aquesta en l’actualitat. En la primera fase de l’estudi també s’inclouran les infermeres d’atenció intermèdia.
Així mateix, en la presentació dels resultats de les beques Doctor Ferran de 2023 es van donar a conèixer les conclusions de l’estudi sobre la “Simulació clínica ultrarrealista en habilitats no tècniques per a infermeres d’unitats d’Atenció Intermèdia”, de la mà de la infermera, i directora d’Infermeria de l’Hospital Santa Creu, Mireia Adell. Un projecte que també ha comptat amb la participació de Francesc Riba, Concepción Ceballos, Marta Ginovart, Elisa Mulet i Sílvia Reverté-Villarroya.
Aquest projecte ha treballat sobre la hipòtesi que la simulació clínica mitjançant l’ús d’un simulador ultrarrealista, permetria adquirir habilitats no tècniques en les infermeres d’Atenció Intermèdia (AI), així com milloraria les seues competències interpersonals. Els objectius van ser integrar la simulació clínica per adquirir habilitats no tècniques en les infermeres d’unitats d’AI, millorar les competències interpersonals mitjançant l’entrenament d’aquestes amb l’ús d’un simulador ultrarrealista, analitzar i comparar els resultats obtinguts, tenint en compte el sexe i el grau d’expertesa en l’àrea d’AI de les infermeres participants, així com avaluar el grau de satisfacció de l’ús d’aquesta metodologia innovadora per part de les professionals participants.