




Aquest divendres ha tingut lloc la II Jornada de Recerca per a Residents Terres de l’Ebre a la sala del Polvorí del Parador Castell de la Suda de Tortosa. Aquesta activitat ha estat organitzada per la Unitat Docent Multiprofessional de Geriatria de l’Hospital Santa Creu, conjuntament amb les Unitats Docents de la Gerència Territorial ICS Terres de l’Ebre, és a dir, la Unitat Docent de l’Hospital Tortosa Verge de la Cinta i la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària Tortosa – Terres de l’Ebre, amb l’objectiu de fomentar la recerca entre els residents de totes les especialitats mèdiques.
En aquest sentit, les diferents Unitats Docents entenen la recerca com un pilar fonamental en la formació dels futurs especialistes del territori. És per aquest motiu que en aquesta jornada s’han presentat diferents treballs i projectes dels alumnes residents de darrer any, tant de medicina com d’infermeria. La finalitat de compartir els treballs d’investigació dels residents és integrar la recerca com una forma de treball continuat dins de la formació sanitària especialitzada i, a més, millorar la comunicació oral de projectes de recerca. Així mateix, transmetre experiències i competències fomenta el treball en equip, el sentit de pertinença i, per sobre de tot, construeix un territori que prioritza el món de la salut, on els professionals sanitaris emprenen reptes i són referents en les seues especialitats.
En aquestes segones jornades, la cap d’estudis de l’Hospital Santa Creu, Esther Martínez, ha estat la moderadora de la presentació dels projectes, unes exposicions teoricopràctiques dels treballs de recerca elaborats per residents de darrera any. D’aquesta manera, Belén Rebollar, estudiant de segon any d’IIR en geriatria de l’Hospital Santa Creu, ha presentat el projecte «Programa d’activitat física en pacients amb sarcopènia i fragilitat en pacients en tractament d’hemodiàlisis». Aquest treball és un pla d’exercicis per a pacients durant el tractament d’hemodiàlisis que té com a objectiu remarcar la importància de l’activitat física, així com també de disminuir la pèrdua de massa i potència muscular.
A més a més, Mariana de Abreu, resident de quart any de MIR en geriatria, ha donat a conèixer la revisió bibliogràfica que va dur a terme com a treball de fi de màster de Cures Pal·liatives anomenada «L’ús dels antibiòtics en el final de la vida». En conjunt, presentacions com aquestes posen el focus en la importància de seguir cultivant la formació i la docència, de la mateixa manera que evidencia el valor de la recerca multiprofessional o interdisciplinària, que fomenta la cooperació enlloc de la competitivitat.
La directora gerent de l’Hospital Santa Creu, Matilde Villarroya, ha estat l’encarregada de la cloenda de l’acte, juntament amb la gerent Territorial ICS Ebre, Maria Ferré. Així doncs, Villarroya ha remarcat que la recerca és una eina de treball que cal seguir potenciant a les Terres de l’Ebre, ja que és una mirada en constant evolució. «Atreure i retenir talent és una de les màximes amb la qual hem de seguir col·laborant plegats», ha destacat Villarroya, «us animo a continuar el camí de la recerca i la investigació per ampliar les fronteres del coneixement i aconseguir un futur millor en l’àmbit de la salut».
A la II Jornada de Recerca per a Residents Terres de l’Ebre també hi han assistit la directora de centre de l’Hospital Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), Maria José Rallo; la directora del SAP Terres de l’Ebre, Ester Gavaldà, el coordinador de Recerca Territorial, Crlos López, així com la cap d’estudis de l’HTVC, Neus Rodríguez; i la cap d’estudis de la UD MfiC Tortosa-TE, Beatriz Satué. Durant la trobada ha tingut lloc l’entrega de premis així com la conferència «Les 10 claus d’una presentació creativa», de la mà del metge especialista en MfiC, Fernando Fabiani.
La Unitat Docent Multiprofessional de Geriatria de l’Hospital Santa Creu és referent i expert en geriatria i cures pal·liatives, únic a la província de Tarragona i, alhora, un dels principals de Catalunya. Té una trajectòria consolidada, amb més de 20 anys en docència i formació. L’any 2.000 l’Hospital Santa Creu va rebre l’acreditació com a unitat docent dels MIR en geriatria, i des de 2019 dels IIR. En l’actualitat, compta amb 10 residents, així com amb 5 tutors en aquestes especialitats, amb una tasca orientada a tots els nivells assistencials d’atenció intermèdia basats en l’atenció centrada en la persona.