El centre sanitari, de titularitat municipal de l’Ajuntament de Tortosa, participa en el projecte Ars et Corpus, que ofereix concerts durant les sessions d’hemodiàlisi per a afavorir un ambient més relaxat
Esta setmana, la Unitat d’Atenció Nefrològica de l’Hospital Santa Creu de Jesús, a Tortosa, ha incorporat la música en directe durant els tractaments d’hemodiàlisi. D’esta manera, el centre, gestionat per l’Ajuntament de Tortosa, s’inclou al projecte Ars et Corpus, que dirigeix la intèrpret Vania del Monaco i que compta amb el suport de la Diputació de Tarragona. La iniciativa té com a objectiu oferir un ambient més agradable i confortable per als pacients que reben tractament renal, acompanyant-los amb un repertori musical i amb finalitats terapèutiques. Les sessions d’hemodiàlisi es poden allargar durant almenys quatre hores, amb la qual cosa, la música ofereix una distracció que vol fer més distesos els tractaments a cada pacient.
L’alcaldessa de Tortosa i vicepresidenta de la Diputació de Tarragona, Meritxell Roigé, ha recordat que la Unitat Nefrològica de l’Hospital de la Santa Creu és referent a les Terres de l’Ebre des de fa més de 40 anys, i que la inauguració del nou edifici de nefrologia, al 2018, ja va suposar una millora molt destacada pel que fa la confortabilitat per a les persones usuàries: «Cada any, esta unitat du a terme unes 3.800 consultes de mitjana, i en els mesos que portem d’enguany ja s’han realitzat 14.000 tractaments d’hemodiàlisi. Amb la incorporació ara de la música en directe volem oferir una estada encara més amable i agradable a les persones usuàries», ha subratllat Roigé.
La iniciativa també ha tingut una bona rebuda per part dels professionals sanitaris, així ho ha destacat l’adjunta d’infermeria de la Unitat d’Atenció Nefrològica, Arantxa Esbrí. «Aquesta unitat nefrològica és la primera en implantar un projecte com esteen unes instal·lacions de tractament renal. I això significa molt, tant per als professionals com per als pacients», ha assenyalat Esbrí. «Els pacients han d’adaptar la seua vida a la malaltia i això els suposa un canvi molt important. Que puguen gaudir de la música i dels seus efectes relaxants mentre són aquí els aporta una vivència diferent i se senten molt agraïts», conclou.
La primera jornada inclou vuit sessions musicals, repartides entre el matí i la tarda per poder arribar als diversos torns de tractaments previstos, i tindran continuïtat la setmana que ve mentre es treballa amb la possibilitat que es puguen oferir de manera regular i permanent.
Els impulsors del projecte recorden que la música té uns efectes terapèutics que ajuden els pacients a relaxar-se, i que això pot incidir en les cures que estan rebent: «Veure les cares d’alegria i com s’emocionen els pacients en sentir la música, és una mostra d’allò que pot aconseguir la música. Són persones que actualment no poden anar a veure un concert, així que el concert els ve a veure a ells i s’adapta a les seues necessitats», ha comentat la directora del projecte Ars et Corpus, Vania del Monaco.
De fet, algunes persones en tractament d’hemodiàlisi, han agraït la introducció dels concerts: Sara Morataya, en tractament renal des de fa tres anys, considera que la iniciativa els ajuda a fer passar una estada «més amena. Jo hi vinc quatre dies a la setmana, i això suposa més de 16 hores setmanals, per la qual cosa, veure tocar música en directe representa una experiència única i molt agradable».
A la presentació del projecte Ars et Corpus a la Unitat d’Atenció Nefrològica també han assistit el director de l’Hospital Santa Creu, Salvador Pallejà; la responsable de l’Àrea d’Innovació i Gestió del Coneixement i directora d’Infermeria, Mireia Adell, i la cap de servei de Nefrologia, Teresa Compte.
L’Hospital Santa Creu de Jesús és el centre de referència per al tractament de patologies renals a les Terres de l’Ebre. Des de 2018 aquesta unitat disposa d’unes instal·lacions d’última generació que consten d’una àrea d’administració, una de consultes externes i l’àrea de tractament d’hemodiàlisi. Aquesta última disposa d’una capacitat per a 44 pacients per torn (88 diaris), amb monitors d’última generació i llits elèctrics, així com altres elements que ajuden a preservar la intimitat dels pacients i a fer més amable l’estada.