La síndria és el fruit de la planta herbàcia de la família de les cucurbitàcies, famosa per la seua mida, així com per la polpa rosada o rogenca i l’alta quantitat d’aigua, que supera el 90% del seu pes.
Així doncs, hi ha més de cinquanta varietats de síndria, que es classifiquen segons la forma, el color de la polpa i la pell, i la presència o absència de llavors. Les més comunes són les síndries diploides, que contenen llavors, i les triploides, que no en tenen o són molt petites.
Cal destacar que la síndria és una fruita típica d’estiu, que aporta vitamina A, i amb un alt contingut d’aigua que la converteix en una opció ideal per a la hidratació. Aporta poques calories (21 quilocalories per 100 grams de fruita) i pocs nutrients, cosa que la fa recomanable en dietes d’aprimament. És una bona font de licopè, un carotenoide que s’ha associat amb una reducció del risc de malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer, com el de pròstata, pulmó i mama.
En aquest sentit, a més dels seus beneficis antioxidants, el consum de síndria afavoreix la funció renal gràcies al seu alt contingut d’aigua, estimulant els ronyons i facilitant l’eliminació de toxines. Tot i que les seues llavors no es consumeixen habitualment, són riques en vitamina E i han estat utilitzades tradicionalment en medicina popular.