La mandarina és coneguda per la seua mida, més petita que la taronja, i amb un sabor aromàtic. Es pela amb facilitat, fet que la converteix en una de les fruites més apreciades i consumides. Hi ha diverses varietats de mandarines, una de les més conegudes al Baix Ebre és la clementina. Amb tot, la temporada s’estén des de setembre fins a principis de març, depenent de la varietat.
Si posem l’accent en el seu valor nutricional, es confirma que la mandarina és una fruita rica en vitamina C, potassi, provitamina A, àcids orgànics i flavonoides. Tot i que conté menys vitamina C que la taronja, destaca pel seu alt contingut en àcid fòlic, necessari per a la producció de glòbuls rojos i blancs. També sobresurt la criptoxantina, un carotenoide que es transforma en vitamina A al nostre cos i té propietats antioxidants, ajudant a prevenir el càncer i les malalties cardiovasculars.
A més a més, conté 43 quilocalories i 1,9 grams de fibra per 100 grams de fruita. La mandarina conté flavonoides com la hesperidina, que en estudis experimentals ha demostrat tenir efectes antiinflamatoris, analgèsics i antihipertensius, entre d’altres. També presenta substàncies volàtils com el d-limonè, un compost present a la pell de la fruita amb propietats anticancerígens.