La maçana és el fruit del pomer, un arbre de la família de les rosàcies. Aquesta fruita se caracteritza per la seua pell, que pot ser verdosa, groguenca o rogenca, així com per la seua polpa, farinosa o cruixent, amb sabors que oscil·len entre l’agror i la dolçor.
Convé subratllar que té un 84% de porció comestible i que és una font important de fibra (5 grams de fibra per 100 grams de fruita), àcids orgànics i flavonoides. Entre els seus nutrients, hi ha hidrats de carboni en forma de fructosa, glucosa i sacarosa, així com una quantitat important de fibra soluble i insoluble, la qual ajuda a regular el trànsit intestinal i a reduir el colesterol.
A més a més, la maçana conté compostos antioxidants com la quercetina, catequines i procianidines, que han demostrat tenir efectes protectors contra malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer. També es creu que la floretina, un flavonoide present a les maçanes, podria tenir propietats antidiabètiques, ja que limita l’absorció de glucosa.
Així doncs, la maçana no només és una fruita versàtil i deliciosa, sinó també un aliment amb grans beneficis per a la salut; una font de fibra i antioxidants que contribueixen a la prevenció de malalties cròniques.