El passat dijous, 10 d’octubre, el director assistencial de l’Hospital Santa Creu i vicepresident de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGG), Francesc Riba, va formar part del Bnew Barcelona New Economy Week. Concretament, Riba va moderar una de les ponències del Bnew Health, una de les set disciplines que es van tractar en aquesta cinquena edició, anomenada ”B aging: keys for a Healthy Aging through Medicine, Research, Good Habits and Technological Innovation”.
D’aquesta manera, Riba va debatre sobre salut amb Consuelo Borràs, catedràtica de Fisiologia de la Universitat de València; Carlota Zabaco, coordinadora executiva de Barcelona Aging and Longevity Lab (BALL); i Albert Isern, conseller delegat de Momentum Analytics. Entre diferents temàtiques, es va exposar que més del 20% de la població espanyola té més de 65 anys i que en els darrers vint anys els majors de 80 anys s’han duplicat.
Així mateix, en aquesta conferència es va posar sobre la taula que, segons l’Agència Estadística Eurostat, l’esperança de vida en nàixer a l’Estat espanyol és de 84 anys, la qual cosa el converteix en el líder de la Unió Europea (UE). Tot i això, segons Riba, “si s’analitzen els anys que es viuen amb bona salut el panorama no és tan favorable”. De fet, Espanya ocupa la 15a posició d’entre els 27 països que conformen la UE, amb 61,2 anys de vida saludable.
Tal com anuncia Riba, una major longevitat, sense una millora en l’estat de salut, comportarà un augment de la demanda de serveis durant un període més llarg. Aquest fet “exercirà pressió sobre les finances públiques que afectarà les pensions, l’atenció sanitària, així com l’atenció i les cures de llarga durada”.
Davant d’aquesta realitat, el director assistencial de l’Hospital Santa Creu explica que “ho podem veure com un problema o com un motor de canvi i d’innovació”. De fet, els conferenciants de la ponència treballen per a mitigar els efectes d’aquesta demografia i, d’aquesta manera, aconseguir un envelliment saludable de la població. “Contribueixen a donar vida als anys i no només a guanyar anys a la vida”, sentencia el vicepresident de la SCGG.
Així doncs, es va debatre sobre les característiques biològiques de les persones centenàries i com mesurar l’edat biològica i no cronològica. Així mateix, també es va fer palès dels laboratoris d’innovació ciutadana com ara el living lab, així com la importància de la cocreació amb la gent gran. A més a més, també es va fer esment de la bretxa digital i de com la tecnologia ha de ser clau per aconseguir un envelliment més actiu i saludable.
Podeu veure la conferència si feu clic en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=yUbkpWUYPj4